عنوان
آیا پیاده‌روی بر روی فشارخون مؤثر است؟

خلاصه پاسخ

فشارخون بالا یک نگرانی مهم سلامتی با شیوع فزاینده در جهان است. مداخلات سبک زندگی مانند کاهش وزن، فعالیت بدنی، محدودیت سدیم در رژیم غذایی، ترک سیگار و کاهش مصرف الکل ممکن است بتواند فشارخون را کاهش دهد. در مورد اثر پیاده‌روی بر کاهش فشارخون چندین بررسی مروری انجام شده است. نتایج مطالعات و شواهد نشان می‌دهد که پیاده روی منظم می‌تواند در افراد غیر مبتلا به فشارخون باعث کاهش فشارخون (به‌خصوص سیستولی) شود و احتمالاْ از ابتلا به فشارخون پیشگیری نماید. اثر این فعالیت به خصوص در سنین جوانی بیشتر است. در افراد مبتلا به فشارخون هم شواهدی با قطعیت پایین‌تر از حالت اول در کاهش فشارخون وجود دارد و به‌نظر می رسد نیاز به مطالعات بیشتری در این مورد باشد.


مقدمه

فشارخون بالا یک نگرانی مهم سلامتی در سراسر جهان است و شیوع آن در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه رو به افزایش است. به طور مثال در چین، شیوع فشار‌خون بالا تقریباً یک‌چهارم جمعیت بزرگسال را تحت تأثیر قرار می‌دهد. نابرابری جهانی در شیوع فشارخون بالا نیز مشاهده شده است. میلز و همکاران یک تجزیه و تحلیل سیستماتیک از مطالعات مبتنی بر جمعیت از ۹۰ کشور انجام دادند و دریافتند که فشارخون بالا تقریباً یک‌سوم (۳۱.۱٪) از بزرگسالان در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. تأثیر فشارخون بالا بر جمعیت‌های خاص نیز مورد بررسی قرار گرفته است. به عنوان مثال Carnethon و همکاران، سلامت قلب و عروق را در آمریکایی‌های آفریقایی تبار بررسی کرد و دریافت که آنها شیوع بالاتری از عوامل خطر سنتی قلبی عروقی از جمله فشارخون بالا دارند .
موانعی برای دستیابی به کنترل بهینه فشارخون در افراد مبتلا به فشارخون بالا وجود دارد، از جمله موانع مربوط به بیمار، مداخله زودهنگام و راهبردهای پیشگیری اولیه برای مدیریت فشارخون بالا در میان نوجوانان و کودکان بسیار مهم است. به طوری که آگلونی و همکاران در بررسی خود بر نیاز به مداخله زودهنگام و افزایش آگاهی از فشار‌خون در میان نوجوانان تأکید کردند.
مطالعه ای توسط Ozemek و همکاران در سال ۲۰۲۰ برای بررسی اثرات تغییرات شیوه زندگی درمانی بر کاهش فشارخون نشان داد که مداخلات سبک زندگی مانند کاهش وزن، فعالیت بدنی، محدودیت سدیم در رژیم غذایی، ترک سیگار و کاهش مصرف الکل می‌تواند به طور موثر فشارخون را کاهش دهد. همچنین مطالعه دیگری توسط Pescatello و همکاران یک بررسی سیستماتیک برای تخمین اثربخشی نسبی مداخلات غیردارویی مختلف برای کاهش فشارخون انجام داد. آنها شواهد قوی مبنی بر ارتباط معکوس بین میزان فعالیت بدنی و بروز فشارخون بالا در بزرگسالان با فشارخون طبیعی پیدا کردند. علاوه بر این، آنها دریافتند که فعالیت بدنی باعث کاهش فشارخون در بزرگسالان مبتلا به فشارخون طبیعی، پیش‌فشارخون و فشارخون بالا می‌شود.
در این بررسی هدف ما بررسی اثربخشی یکی از مداخلات پیشنهاد شده (پیاده‌روی) در پیشگیری و کنترل فشارخون بالا است.


روش کار

این مطلب بر اساس مطالعات مروری ثبت شده در کاکرین و خلاصه شواهد چاپ شده در مورد " مداخلات پیاده‌روی در پیشگیری از ابتلا به فشارخون بالا ” در وب‌سایت Evidently Cochrane می‌باشد. همچنین مطالعات مروری نظام‌مند منتشر شده در سایر مجلات با استفاده از جستجوی PubMed یافت شده و جهت به‌روزرسانی نتایج و اثر پیاده‌روی در افراد مبتلا به فشارخون بالا استفاده شده است.


نتایج

در یک بررسی مروری در کاکرین که در فوریه ۲۰۲۱ منتشر شده، شواهد با قطعیت متوسط نشان می‌دهد که پیاده‌روی احتمالاً فشار‌خون (به خصوص سیستولیک) را در بزرگسالان ۴۰ سال و کمتر کاهش می‌دهد و گاهی این اثر را در افراد بالای ۴۰سال هم نشان می‌دهد.
همچنین شواهد با قطعیت پایین نشان می‌دهد که پیاده‌روی ممکن است باعث کاهش ضربان قلب و فشارخون دیاستولی شود. شواهد با قطعیت متوسط و پایین نشان می‌دهد که پیاده‌روی ممکن است باعث کاهش ضربان قلب و کاهش ضربان قلب در تمام سنین و هر دو جنس شود.

هرچند این مطالعه نشان داد که این اثر به طور متوسط کاهش تنها ۴ میلیمتر جیوه در فشارخون سیستولیک است. اما کاهش تنها ۲میلیمتر جیوه در فشارخون سیستولیک به کاهش ۱۰درصدی خطر سکته مغزی و کاهش ۷درصدی در خطر بیماری ایسکمیک قلبی منجر می‌شود، بنابراین مزایای کاهش فشار خون ناشی از راه رفتن به همراه سایر مزایای فعالیت بدنی می تواند ارزشمند باشد.
در مطالعه مروری دیگری تجزیه و تحلیل برای بررسی رابطه بین تغییرات فشارخون و تعداد قدم‌ها در پیاده‌روی انجام شد. نتایج حاکی از کاهش فشارخون در افراد بود. به طوری که افزایش دوهزار قدم در روز باعث کاهش فشارخون سیستولیک در حدود ۴ میلیمتر جیوه می‌شود. همچنین پیاده‌روی بیش از ده‌هزار قدم در روز باعث کاهش میزان فشارخون به میزان دلخواه شود.

مطالعه مروری جدیدی هم که به اثر فعالیت بدنی در اوقات فراغت بر کاهش فشارخون پرداخت. یکی از انواع این فعالیت‌ها پیاده‌روی در اوقات فراغت بود. جمع‌بندی مطالعه در مورد پیاده‌روی نشان داد که این فعالیت می‌تواند باعث کاهش فشارخون سیستولی و دیاستولی (به ترتیب به میزان ۸و ۵ میلیمتر جیوه) در افراد مبتلا به فشار خون شود. البته شواهد و نتیجه‌گیری این مطالعه با قطعیت پایین ارائه شده است.


نتیجه گیری

نتایج مطالعات و شواهد نشان می‌دهد که پیاده‌روی منظم می‌تواند در افراد غیر مبتلا به فشارخون باعث کاهش فشارخون (به خصوص سیستولی) شود و احتمالاْ از ابتلا به فشارخون پیشگیری نماید. اثر این فعالیت به‌خصوص در سنین جوانی بیشتر است. در افراد مبتلا به فشارخون هم شواهدی با قطعیت پایین‌تر از حالت اول در کاهش فشارخون وجود دارد. اما به نظر می‌رسد نیاز به مطالعات بزرگتری در این مورد باشد.


رفرانس ها

1- Wang Z, Chen Z, Zhang L, Wang X, Hao G, Zhang Z, Shao L, Tian Y, Dong Y, Zheng C, Wang J, Zhu M, Weintraub WS, Gao R; China Hypertension Survey Investigators. Status of Hypertension in China: Results From the China Hypertension Survey, 2012-2015. Circulation. 2018 May 29;137(22):2344-2356
2- Mills KT, Bundy JD, Kelly TN, Reed JE, Kearney PM, Reynolds K, Chen J, He J. Global Disparities of Hypertension Prevalence and Control: A Systematic Analysis of Population-Based Studies From 90 Countries. Circulation. 2016 Aug 9;134(6):441-50
3- Carnethon MR, Pu J, Howard G, Albert MA, Anderson CAM, Bertoni AG, Mujahid MS, Palaniappan L, Taylor HA Jr, Willis M, Yancy CW; American Heart Association Council on Epidemiology and Prevention; Council on Cardiovascular Disease in the Young; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; Council on Clinical Cardiology; Council on Functional Genomics and Translational Biology; and Stroke Council. Cardiovascular Health in African Americans: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2017 Nov 21;136(21):e393-e423
4- Elnaem MH, Mosaad M, Abdelaziz DH, Mansour NO, Usman A, Elrggal ME, Cheema E. Disparities in Prevalence and Barriers to Hypertension Control: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Nov 6;19(21):14571
5- Brady TM, Stefani-Glücksberg A, Simonetti GD. Management of high blood pressure in children: similarities and differences between US and European guidelines. Pediatr Nephrol. 2019 Mar;34(3):405-412.
6- Ozemek C, Tiwari S, Sabbahi A, Carbone S, Lavie CJ. Impact of therapeutic lifestyle changes in resistant hypertension. Prog Cardiovasc Dis. 2020 Jan-Feb;63(1):4-9. doi: 10.1016/j.pcad.2019.11.012. Epub 2019 Nov 20.
7- Pescatello LS, Buchner DM, Jakicic JM, Powell KE, Kraus WE, Bloodgood B, Campbell WW, Dietz S, Dipietro L, George SM, Macko RF, McTiernan A, Pate RR, Piercy KL; 2018 PHYSICAL ACTIVITY GUIDELINES ADVISORY COMMITTEE*. Physical Activity to Prevent and Treat Hypertension: A Systematic Review. Med Sci Sports Exerc. 2019 Jun;51(6):1314-1323
8- Lee LL, Mulvaney CA, Wong YK, Chan ESY, Watson MC, Lin HH. Walking for hypertension. Cochrane Database of Systematic Reviews 2021, Issue 2. Art. No.: CD008823
9- Igarashi, Y., et al. (2018). "The required step count for a reduction in blood pressure: a systematic review and meta-analysis." J Hum Hypertens 32(12): 814-824.
10- Shariful Islam, M., et al. (2023). "Effect of leisure-time physical activity on blood pressure in people with hypertension: a systematic review and meta-analysis." Sci Rep 13(1): 10639.


درجه قطعیت شواهد

↑↑B : شواهد با قطعیت متوسط نشان می دهد که اثر قوی و مستقیم عامل مورد بررسی در پیامد مورد بررسی است.


ارسال نظر


نظرات
ماه نیک
سپاس بسیار عالی و مفید بود
تاریخ انتشار:
1402/08/04

حیطه(ها):

فشارخون

پیاده روی

پیشگیری

به ما پیام دهید